Dit is het monster van alle monsters. De datahonger van de overheid in een overtreffende trap

In een interview met het Noordhollands Dagblad komt auteur Tommy Wieringa aan het woord over zijn redenen om zich aan te sluiten bij de juridische coalitie die een bodemprocedure tegen het Systeem Risico Indicatie voert.

“Natuurlijk is het goed om fraude met uitkeringen op te sporen. Dat doen gemeenten al en daarvoor hebben ze sociale rechercheurs. Dan is er ook een vermoeden van fraude. Maar met SyRI is in principe iedereen verdacht. Dan wordt een hele wijk of stad gecontroleerd en hopen ze dat er enkele fraudezaken uitrollen. Dat is van de zotte.”

Wieringa wenst niet “repressief gemonitord” te worden, daarbij verwijzend naar de SyRI-werkwijze waarbij op grote schaal alle burgers in een bepaald gebied worden doorgelicht door vrijwel al hun persoonsgegevens samen te voegen en te analyseren met een geheim risicomodel. “De enige aanleiding voor de overheid was om te kijken of er iets afwijkt van wat normaal is. Dat is toch tamelijk repressief.’’

Ook advocaat Douwe Linders komt aan het woord over de SyRI-zaak. Samen met Anton Ekkers voert hij namens Deikwijs Advocaten de rechtszaak tegen SyRI, waarbij ook een Wob-verzoek werd gedaan naar de werkwijze van SyRI. Daarover later op deze site meer.

Lees het volledige interview op de site van het Noordhollands Dagblad.

© Keke Keukelaar