Teruglezen: de interessantste artikelen over SyRI geselecteerd

In de aanloop naar de zitting in onze bodemprocedure is er veel media-aandacht geweest voor SyRI en de bezwaren die onze coalitie heeft tegen de wettelijke vastlegging en inzet van het systeem. Voor het geval u dit is ontgaan, hebben wij hieronder een selectie van de (in onze ogen) interessantste artikelen over SyRI gemaakt.

NRC-column van Maxim Februari: Die totale fraudeaanpak is niet veilig voor burgers
De eerste column van mede-eiser Maxim Februari over SyRI. Verschenen vlak na de wettelijke vastlegging, bevat dit stuk al een groot aantal kernbezwaren die later in de rechtszaak zijn ingebracht.
Link: https://www.nrc.nl/nieuws/2014/10/07/die-totale-fraudeaanpak-is-niet-veilig-voor-de-bur-1425862-a33424

NRC-column van Tommy Wieringa: Een sinister gedrocht
Mede-eiser Tommy Wieringa legt in zijn wekelijkse column in NRC uit wat SyRI inhoudt en waarom het systeem uit de wet moet worden geschrapt.
Link: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/25/een-sinister-gedrocht-a3978105

Interview Amnesty International met Maxim Februari
Lang interview met mede-eiser Maxim Februari over de gevaren van de datagestuurde samenleving: “Er is geen rechtsbescherming tegen onjuiste oordelen van algoritmes”.
Link: https://www.amnesty.nl/wordt-vervolgd/je-moet-soms-flink-tegen-de-wet-aan-duwen

Tommy Wieringa – Kousbroeklezing
Tommy Wieringa wijdde in 2015 de jaarlijkse Kousbroeklezing aan het Systeem Risico Indicatie. In dit lijvige maar verrijkende essay behandelt onze mede-eiser de staatskundige, filosofische en historische aspecten aan SyRI en trekt daarbij zwartgallige conclusies over onze tijdsgeest.
Link: https://de-gids.nl/2015/no2/niemands-meester-niemands-knecht

Bart de Koning over de dubbele moraal in de fraudebestrijding
Onderzoeksjournalist Bart de Koning schreef het boek Vriendjespolitiek over fraude in Nederland. Hij komt tot de conclusie dat er een enorme kloof is tussen de wijze waarop fraude wordt bestreden aan de onderkant van de samenleving en de rijkere bevolkingsgroepen. ““Bij de FIOD openen ze niet eens een dossier als het om een bedrag van enkele duizenden euro’s gaat, dan moeten ze zeker een paar miljoen kunnen plukken.”
Link: https://bijvoorbaatverdacht.nl/gedachte-burgers-potentiele-fraudeurs-zit-systemen-als-syri-gebakken/

SyRI, het fraudesysteem van de overheid faalt: nog niet één fraudeur opgespoord
Afgelopen juni onthulde de Volkskrant dat er sinds de wettelijke invoering nog niet één fraudeur met SyRI is opgespoord.
Link: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/syri-het-fraudesysteem-van-de-overheid-faalt-nog-niet-een-fraudegeval-opgespoord~b789bc3a/

Burgemeester Aboutaleb over de stopzetting van SyRI in Rotterdam
Na veel ophef, verzet en discussie over de inzet van SyRI in twee Rotterdamse wijken, trok burgemeester Aboutaleb begin juli de stekker uit het onderzoek. In zijn toelichting aan de gemeenteraad laat hij weinig heel van SyRI: “Het is een disproportioneel ding.”
Link: https://bijvoorbaatverdacht.nl/aboutaleb-syri-bureaucratische-moloch/

Tweakers over de SyRI-rechtszaak
In dit grote achtergrondartikel op Tweakers wordt een belangrijk deel van onze juridische argumenten tegen SyRI uitgebreid en toegankelijk onder woorden gebracht. Voorzitter Tijmen Wisman van het Platform Bescherming Burgerrechten komt daarbij uitgebreid aan het woord.
Link: https://tweakers.net/reviews/7452/moet-syri-worden-stopgezet-fraude-bestrijden-met-een-algoritme.html

iBestuur – Stop de AIVDisering van onze verzorgingsstaat
In dit artikel van het Platform Bescherming Burgerrechten wordt SyRI in een bredere ontwikkeling geplaatst. Massale koppelwetten vormen een bedreiging voor het functioneren van onze rechtsstaat. Als we nu geen paal en perk aan stellen aan SyRI-achtige wetgeving, slaapwandelen we een digitale surveillancestaat in.
Link: https://ibestuur.nl/podium/stop-de-aivdisering-van-onze-verzorgingsstaat