SyRI wint Expertprijs Big Brother Awards

Afgelopen vrijdag is het Systeem Risico Indicatie in de prijzen gevallen tijdens de uitreiking van de Big Brother Awards. Een deskundige jury gaf het systeem de Expertprijs, bedoeld voor privacyschendingen die meer publieke aandacht verdienen. 

Bits of Freedom noemt SyRI in haar persbericht “een risicoprofileringssysteem dat onder meer tot doel heeft uitkeringsfraude op te sporen, maar met effect dat door koppeling van verschillende datasets en geheime algoritmes buurten worden gestigmatiseerd en personen tot verdachte worden gemaakt zonder dat zij daarin tegen verweer kunnen komen.” Lees in dit stuk op Binnenlands Bestuur een nadere toelichting van de jury en organisator Bits of Freedom.

Staatssecretaris Tamara van Ark was niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen, maar sprak het publiek in een videoboodschap toe. Volgens haar werden de persoonsgegevens in SyRI gekoppeld voor een hoger doel, een uitspraak die vooral cynische reacties uit de zaal opriep. Ook refereerde ze kort aan de bodemprocedure die onze coalitie tegen het systeem voert: “Nu zitten we in het verdachtenbankje. Maar ik blijf me er hard voor maken om sociale zekerheid bij de juiste mensen terecht te laten komen.” Onze coalitie zal zich er hard voor blijven maken om de doorgeschoten profileer- en datakoppeldrang binnen onze overheid te beteugelen en zien met deze uitreiking het vonnis in onze bodemprocedure verheugd tegemoet.

foto: Twitteraccount Bits of Freedom