FNV Vakbondscafé “Bij Voorbaat Verdacht”

Op maandag 13 mei aanstaande organiseert FNV Rotterdam een vakbondscafé met als thema “Bij Voorbaat Verdacht”. Onderwerpen zijn de stigmatisering van bijstandsgerechtigden, de dubbele moraal van fraudebestrijding en de inzet van het risicoprofileringssysteem SyRI in de Rotterdamse wijken Bloemhof en Hillesluis. 

Uit de aankondiging van FNV:

Het bedrag dat in Nederland met uitkeringsfraude is gemoeid wordt geschat op zo’n 100 miljoen euro per jaar. Dat is maar een fractie van de 11 tot 30 miljard euro die fraude ons in brede zin per jaar kost. Het is daarom volstrekte onzin om alle uitkeringsgerechtigden als potentiële fraudeurs te behandelen. Dit wordt door de gemeente Rotterdam gedaan met de inzet van het Systeem Risico Indicatie, ofwel SyRI, in de wijken Bloemhof en Hillesluis. Gegevens, afkomstig uit allerlei overheidsdatabases, over de bewoners van deze 2 wijken zijn gekoppeld om te komen tot zogenaamde fraude-risico profielen.

Als je naar dit vakbondscafé komt, dan krijg je een kaartje voor de voorstelling “Niks te verbergen” op 23 mei in het nieuwe Luxor theater in Rotterdam. De politieke, maatschappelijk-geëngageerde, theatergroep “de Verleiders”, regelmatig te gast in DWDD, laat ons in deze voorstelling zien hoe overheid, bedrijven en inlichtingendiensten de privacy schenden door ons gedrag op internet nauwlettend in de gaten te houden. Uiteraard komt SyRI hier ook in ter sprake. Zijn er meer bezoekers dan het aantal kaartjes dat we hebben weten te bemachtigen dan wordt er geloot.

De volgende sprekers zullen een bijdrage houden: 

Bart de Koning, journalist en schrijver van het boek “Vriendjespolitiek, Fraude en corruptie in Nederland”

Felix Alejandro Perez, FNV bestuurder van de sector Uitkeringsgerechtigden.

Ronald Huissen, onderzoeker en redacteur van het Platform Bescherming Burgerrechten dat in 2018 een bodemprocedure aanspande tegen het Systeem Risico Indicatie.

FNV Vakbondscafé “Bij Voorbaat Verdacht”
Maandag 13 mei om 19:00 uur
Locatie: Rustburcht Strevelsweg 744 in Rotterdam