Terugkijken: Tommy Wieringa en Maxim Februari bij talkshow Beau

Gisteravond waren onze mede-eisers Tommy Wieringa en Maxim Februari te gast bij de RTL-talkshow Beau, waarin ze werden geïnterviewd over SyRI en de bezwaren die we als coalitie hebben tegen het systeem en de verregaande datakoppeldrang van onze overheid. Er ontstond een interessante discussie, waarin Wieringa en Maxim treffend wisten uit te leggen wat onze zorgen zijn omtrent SyRI en de ontwikkelingen waarbinnen we het systeem beschouwen. Ook gaven ze een korte recap van de zitting in onze rechtszaak die gisteren plaatsvond in de Rechtbank Den Haag.

Maxim Februari legde uit dat we nieuwe technologieën niet onbegrensd kunnen laten verzamelen, koppelen en analyseren om ‘meer problemen op te lossen’: “Een overheid moet niet alleen efficiënt zijn, ze moet ook rechtsbescherming bieden. Als je nu nieuwe systemen loslaat op het recht, moet je ook die rechtsbescherming opnieuw gaan regelen. Dat zou je nu heel hard moeten gaan doen. De regering geeft miljarden uit aan het maken dit soort nieuwe technologieën; ik zou zeggen, geef daarvan een derde aan mensen die zich bezighouden met de maatschappelijke en juridische effecten ervan.” De procedure tegen SyRI is een manier om deze discussie, die geheel ontbrak in de Eerste en Tweede Kamer, alsnog open te breken en paal en perk te stellen aan de mogelijk schadelijke gevolgen van deze nieuwe technologieën. “Als je in het scenario terechtkomt waarin de overheid de hele dag weet wat jij doet en waar jij bent, dan zit je in een totalitaire staat. Dat wil niemand, dus je moet ergens in het midden gaan zitten.”

Tommy Wieringa wees onder meer op de disproportionele opzet van SyRI-onderzoeken. Er moeten vele duizenden burgers worden doorgelicht om enkele fraudegevallen op te sporen: “In een van de uitgevoerde projecten werden 119.000 mensen gecontroleerd, en zijn er uiteindelijk 10 uitkeringen stopgezet of gewijzigd.” Daarvan is niet eens bekend of deze burgers moedwillig fraudeerden, dan wel een formulier verkeerd hebben ingevuld of de regels onjuist hebben begrepen. “Het is een draconisch middel om een promille uit te filteren.”

Kijk de gehele uitzending terug op de site van RTL (account aanmaken helaas vereist)