Rotterdamse gemeenteraad debatteert over inzet SyRI

Op donderdag 21 maart debatteert de Rotterdamse gemeenteraad over de inzet van SyRI in de wijken Bloemhof en Hillesluis. Aanvrager van het debat SP pleit voor uitstel van de huisbezoeken tot er een rechterlijke uitspraak over SyRI ligt. Het gemeenteraadsdebat valt live te streamen op de site van gemeente Rotterdam.

De SP diende begin februari raadsvragen in over het doorlichten van de 25.000 inwoners van de twee wijken in Rotterdam-Zuid. Uit de beantwoording door burgemeester Aboutaleb bleek onder meer dat 1 op de 10 adressen in de twee wijken een risicomelding had gekregen. Deze zou volgens de analyse van SyRI indiceren dat er op het adres een verhoogde kans is op fraude, oneigenlijk gebruik van overheidsgelden en verschillende andere misdrijven, overtredingen en onterechte uitkeringen.

“Resultaten SyRI mogelijk illegitiem”

Als toelichting stelt de SP: “Alle bewoners van Bloemhof en Hillesluis zijn op voorhand gecontroleerd door dit digitale systeem en alle informatie die de gemeente en andere instanties zoals de Belastingdienst in bezit hebben zijn gebruikt om tot 1263 risicomeldingen te komen. De Rotterdamse SP fractie pleit voor uitstel van de huisbezoeken omdat er momenteel door een coalitie van maatschappelijke organisaties een rechtszaak is gestart tegen SyRI en daardoor het systeem en de resultaten mogelijk illegitiem kunnen worden verklaard. Hierover willen we met de gemeenteraad en de Burgemeester in debat gaan tijdens
de gemeenteraad van 21 maart.”

Meekijken met het debat

Het debat staat gepland tijdens de raadsvergadering van 21 maart. Deze begint om 10.00u en valt live te streamen via https://rotterdam.raadsinformatie.nl/.

Raadpleeg hier de volledige agenda van de raadsvergadering.

 

 

 

Afbeelding: “Pays-Bas Rotterdam Stadhuis” van rene boulay  (CC BY-SA 3.0)