Nieuwe raadsvragen over SyRI in Rotterdam

De SP Rotterdam heeft schriftelijke vragen ingediend over de stopzetting van SyRI in Rotterdam. Hoewel burgemeester Aboutaleb de inzet van het risicoprofileringssysteem definitief heeft gestaakt, bestaan er nog verschillende vragen over de opzet van het onderzoek en de 1263 risicomeldingen die eruit voortkwamen.  

Na een jaar soebatten tussen het Ministerie en het gemeentebestuur, kwam begin deze maand eindelijk het hoge woord eruit: Het SyRI-onderzoek in de Rotterdamse wijken Bloemhof en Hillesluis gaat definitief niet meer door. De reden om te stoppen was de zeer brede opzet van het onderzoek; Rotterdam wilde SyRI gebruiken om gericht gegevens te koppelen en zo bijstandsfraude op te sporen. De landelijke partijen die deelnemen aan SyRI, waaronder het Ministerie, wilden echter veel meer gegevens gebruiken dan daarvoor nodig was. Hieronder bevonden zich ook politie- en zorggegevens, en dat ging gemeente Rotterdam te ver. De SP wil nu weten om welke politie- en zorggegevens het specifiek ging, en voor welke opsporingsdoelen SyRI dit soort gegevens wilde gebruiken.

Daarnaast vraagt de SP waarom Rotterdam het SyRI-onderzoek pas heeft gestaakt in de fase waarin de 1263 risicomeldingen uit SyRI met huisbezoeken en andere middelen zouden worden onderzocht. Het feit dat deze risicomeldingen al waren gegenereerd, wijst er immers op dat de gegevens van burgers al waren gekoppeld en geanalyseerd door SyRI. Als Rotterdam niet akkoord kon gaan met het verwerken van politie- en zorggegevens, hadden die bezwaren eigenlijk al eerder tot het staken van het onderzoek moeten leiden – niet pas op het moment dat deze gegevens al waren gekoppeld en er al risicomeldingen waren gegenereerd.

In vervolg op die vraag wil de SP weten of de risicomeldingen die uit SyRI rolden, eveneens gevoelige informatie bevatten. Hoewel burgemeester Aboutaleb de gemeenteraad garandeerde dat de 1263 risicomeldingen zouden worden verwijderd, wil de SP weten met welke instanties deze meldingen zijn gedeeld.

Tot slot wil de SP meer toelichting op de juridische bezwaren tegen het SyRI-onderzoek. Hoewel de burgemeester duidelijk was dat Rotterdam het niet eens werd over de brede insteek van het SyRI-onderzoek, blijft onduidelijk wat er precies allemaal niet klopte aan de opzet van het onderzoek. Daarbij wil de SP weten wat huisadvocaat Pels Rijcken aan het college heeft geadviseerd over de inzet van SyRI. Burgemeester Aboutaleb stelde de stekker uit het onderzoek te hebben getrokken nadat bij de huisadvocaat van de gemeente advies had ingewonnen over de juridische houdbaarheid van het onderzoek.

Lees hieronder de ingediende vragen van de SP. De beantwoordingstermijn is 6 weken, dus naar verwachting liggen er uiterlijk 27 augustus antwoorden van burgemeester Aboutaleb.

https://rotterdam.raadsinformatie.nl/document/7823753/1/19bb19027