Lezing Vincent Icke tijdens lancering Bij Voorbaat Verdacht

In 2009 mengde hoogleraar theoretische sterrenkunde Vincent Icke zich op uitnodiging van de Eerste Kamer in het debat over het Elektronisch Patiëntendossier met zijn position paper Gullivers Web. Kort daarop lichtte Icke zijn kritiek doortastend toe bij talkshow De Wereld Draait Door, door middel van een analogie met een hoofdstuk uit Gulliver’s Travels. Hierin wordt de hoofdpersoon langzaam maar zeker ingesponnen in een web van honderden draadjes:

“Zo ging het ook met ons”, stelt Icke wanneer Bij Voorbaat Verdacht hem vraagt na negen jaar de balans op te maken tijdens de lancering van de SyRI-rechtszaak. “Steeds een touwtje erbij. Eerst kwam het sofinummer, toen camera’s, scanners, chipkaarten, elektronisch paspoort, vingerafdrukken, irisscans, spitsvignet, rekeningrijden, roept u maar; Kamer van Koophandel nummer, belastingaangifte, herkenning van nummerplaten en gezichten, opslaan van internetgegevens en mobieltjes.”

Icke gaat vanuit zijn expertise als exacte wetenschapper onder meer in op de onbeheersbaarheid van grootschalige verwerkingen van aan elkaar gekoppelde persoonsgegevens. “De problemen rondom alle digitale bestanden zijn ongeveer dezelfde. Ze zijn systematisch en alomvattend; kwadratisch-exponentieel groeiend van inhoud en correlatie; aangelegd buiten de geregistreerde mensen om; verplicht; oncorrigeerbaar; onherroepelijk; en dus van meet af aan intrinsiek onbeheersbaar. Vrijwel niemand beseft hoe buitengewoon vast elk individu zit in de val die computers opzetten door het samenvoegen van allerlei gegevens.”

De waarschuwingen van Icke en vele andere bezorgde personen in de afgelopen jaren hebben weinig effect gehad, zo constateert hij. “Intussen is de overheid stiekem doorgegaan op de ingeslagen weg. Het SyRI-systeem werd bedacht, wettelijk toegestaan, in software vormgegeven en losgelaten op nietsvermoedende proefkonijnen. Stap voor stap zijn onze persoonlijke rechten verworden tot plichten, zonder wettelijk tegenwicht.”

“Helaas beseffen maar heel weinig mensen buiten de wetenschap dat computers je heel veel sneller en sterker kunnen klemzetten dan een paar touwtjes. Dat komt omdat het geheel groter is dan de som van de delen. Het is alsof er tussen elke twee touwtjes van Gulliver, er één vanzelf bijkomt. De touwtjes zijn door al die onderlinge verbindingen tot een oersterk netwerk verworden, waarin je gevangen zit als een vlieg in een spinnenweb.”

“Negen jaar geleden voorspelde ik wat er nu gebeurt. Tenzij deze draak wordt gedood, durf ik er niet aan te denken hoe we er over nog eens negen jaar aan toe zullen zijn.”

Kijk hierboven de lezing van Vincent Icke in zijn geheel terug.